Un bărbat care caută pacea interioară și ameliorarea anxietății pe o canapea cu un clipboard și un stilou.

Cum să scapi de anxietatea socială?

Anxietatea socială este o problemă complexă care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții individului. Pentru mulți oameni, aceasta poate deveni debilitantă, interferând cu capacitatea lor de a se bucura de interacțiunile sociale și de a se exprima în mod liber. Fie că este vorba de întâlniri cu prietenii, interacțiuni la locul de muncă sau chiar simpla participare la evenimente sociale. Anxietatea socială poate fi copleșitoare și poate determina izolarea și retragerea.

Din fericire, există numeroase metode prin care poți scăpa de aceasta, inclusiv prin terapie alternativa sibiu oferită de Lumen Centre. În ceea ce privește sfera personală, anxietatea socială poate să împiedice dezvoltarea și menținerea relațiilor interpersonale sănătoase. Indivizii pot simți un sentiment constant de teamă sau anxietate în situații sociale. Acest lucru îi poate determina să se izoleze, afectând în cele din urmă starea lor emoțională și sănătatea mentală.

 

Ce este anxietatea socială?

Anxietatea socială este adesea percepută ca o frică intensă de a fi judecat sau evaluat negativ de către ceilalți în diverse situații sociale. Această teamă excesivă poate fi debilitantă și poate afecta în mod semnificativ capacitatea individului de a se angaja în interacțiuni sociale fără a experimenta simptome severe de anxietate. La Lumen Centre oferim numeroase tipuri de recuperări, de la hidrokinetoterapie sibiu, pâna la recuperare prin respirație profundă.

Înainte de interacțiunile sociale, persoanele cu anxietate socială pot resimți o anxietate anticipatorie intensă, simțindu-se copleșite de gânduri negative și îngrijorări legate de ceea ce ar putea să se întâmple în timpul interacțiunii. Aceste gânduri pot fi legate de teama de a fi respinși, criticați sau de a face o impresie proastă asupra celorlalți.

Când vine vorba de serviciile noastre care te pot ajuta să te vindeci atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic, se pot enumera:

  • hiderokinetoterapia
  • terapii: Terapia Sunetului, Terapia cu lumină polarizată ActiveBIO, Cromoterapia LuViOm
  • coaching
  • curs djembe
  • curs de respiratie profundă
  • cursuri de public speaking

 

Identificarea anxietății sociale

Primul pas în depășirea anxietății sociale este recunoașterea și conștientizarea acesteia. Iată câteva semne comune ale anxietății sociale:

  1. Evitarea interacțiunilor sociale
  2. Teamă excesivă de evaluare negativă
  3. Simptome fizice
  4. Autoconștientizare excesivă

Pentru persoanele care suferă de anxietate socială, evitarea interacțiunilor sociale poate deveni o strategie comună de a face față emoțiilor. Ele pot simți o presiune intensă de a evita întâlnirile sociale sau de a căuta scuze pentru a scăpa din situații sociale tensionate. Această evitare poate fi motivată de teama de a fi judecați sau de a fi criticați în mod negativ de către ceilalți. Astfel, indivizii pot simți o necesitate de a se izola și de a se proteja de posibilele repercusiuni sociale.

 

Tehnici și strategii pentru a depăși anxietatea socială

Anxietatea socială este adesea alimentată de gânduri iraționale și negative despre sine și despre ceilalți. Identifică aceste gânduri și încearcă să le contrazici cu argumente raționale și pozitive. De exemplu, în loc să te gândești că ceilalți te judecă sau te critică, gândește-te la posibilitatea că aceștia nu sunt atât de atenți la tine pe cât îți închipui.

Tehnicile de respirație și relaxare pot ajuta la reducerea anxietății înainte și în timpul situațiilor sociale. Exercițiile de respirație profundă și meditația pot calma sistemul nervos și pot diminua simptomele fizice ale anxietății.

Ieși în situații sociale treptat. Începe cu situații sociale mai puțin stresante și progresează treptat către cele mai intense. Astfel, vei putea să te obișnuiești cu interacțiunile sociale și să-ți construiești încrederea pas cu pas.

 

Anxietatea socială poate fi o problemă dificilă

Anxietatea socială poate fi o problemă dificilă, dar nu este insurmontabilă. Cu ajutorul unor tehnici și strategii adecvate, poți învăța să depășești această condiție și să trăiești viața socială pe deplin. Este important să fii blând cu tine însuți și să îți acorzi timpul necesar pentru a te dezvolta și a-ți recăpăta încrederea.

Dacă simți că anxietatea ta socială îți afectează viața în mod semnificativ, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist. Cu răbdare, angajament și susținere, poți să scapi de anxietatea socială și să trăiești o viață mai fericită și mai împlinită.