O femeie care practică Curs de Respirație Profundă cu degetele în fața ei.

Burnout-ul si epuizarea psihica

Ai simtit vreodata ca este epuizanta chiar si activitatea ta favorita? Chiar daca dormi suficient te trezesti tot obosit? Simti ca nu mai are niciun sens sa duci la bun sfarsit o activitate? Oboseala extrema, lipsa de motivatie, dificultatea de concentrare, sunt doar cateva dintre simptomele burnout-ului.

Vorbim despre o stare de epuizare completa, fizica, mentala, emotionala. Ai incercat orice dar simti ca nu te mai implineste nimic. Toate emotiile tale par amortite, te irita orice. Simti ca nu mai poti empatiza cu ceilalti si ca nu faci niciodata suficient. Sentimentul de neputina si deznadejde este coplesitor.

Exista o multime de medicamente care promit a te linisti, insa nu intotdeauna se dovedesc a fi eficiente. Simti ca te afli intr-un cerc vicios din care nu mai exista scapare? Nu orice recomandare este fara rezultat. E indicat sa incerci sa introduci in rutina ta activitati diferite, spre exemplu, terapii alternative.

 

Ce poti face pentru a ameliora simptomele burnout-ului

Cauta un scop. Acest scop, obiectivul, iti poate oferi motivatia de care ai nevoie si te poate ajuta sa simti bucurie. Gaseste o activitate care sa te faca sa te simti implinit, sa schimbe dinamica rutinei zilnice sau saptamanale. Poti incerca sa introduci un hobby nou in viata ta sau sa te implici in proiecte diverse.

Fa pauze regulate. Chiar daca simti ca programul nu permite si ca vrei sa faci cat mai multe, ai nevoie de pauze. E important sa nu te suprasoliciti si sa iti reincarci bateriile. Introdu in rutina saptamana o sedinta de hidrokinetoterapie. Iti recomandam sa acorzi importanta odihnei.

Ingrijeste-ti corpul pentru ca si sanatatea fizica este importanta. Introdu in rutina ta, daca nu exista deja, obiceiuri sanatoase si vei vedea ca inclusiv starile psihice negative se amelioreaza. Uite ce te poate ajuta:

  1. Alimentatia sanatoasa
  2. Miscarea
  3. Somnul eficient

 

Performanta profesionala si interactiunile sociale

Burnout-ul afecteaza direct, in mod semnificativ productivitatea si performanta profesionala. Totusi, poti incerca sa participi la activitati care sa te ajute sa te destinzi si totodata, sa te perfectionezi. Un exemplu bun este participarea la un curs de public speaking, te ajuta sa iti invingi anxietatea.

Relatiile sociale si interactiunile sunt secretul pentru o viata lunga, fericita. Participa la diverse activitati de grup, te-ar putea ajuta sa te simti inteles, sustinut. Colegii care sunt in aceeasi situatie ca si tine, sunt persoanele care inteleg cel bine cum te simti. Empatia si intelegerea sunt esentiale.

Atunci cand inveti cum sa te comporti intr-o situatie profesionala si sa te perfectionezi, rezultatele care apar, te vor motiva sa iesi din acea stare psihica. Te va ajuta sa simti :

  • Motivatie
  • Scop
  • Implinire

 

Pasi concreti spre recuperare

Invata sa spui „nu”. Invata sa delegi cele mai putin dificile activitati. Invata sa prioritizezi odihna, relaxarea si pauzele regulate. Nu te suprasolicita, asta nu te va ajuta sa iti atingi scopul mai repede, ci dimpotriva. Atunci cand organismul tau nu este in putere, este aproape imposibil sa ajungi la performanta.

Chiar daca te simti vinovat sa iei pauze si sa spui „nu”, e important sa te opresti pentru a nu agrava starile de burnout. Aceste stari sunt reale probleme de sanatate si nu trebuie neglijate. Identifica cat mai repede daca si tu simti aceste stari si actioneaza pentru ameliorarea lor. Noi iti recomandam sa ceri ajutorul, sa nu minimizezi gravitatea acestei situatii.

Te intrebi cum poti identifica acest sindrom? Lipsa motivatiei in activitati nu este doar unul dintre simptome. Scaderea eficientei si productivitatii este de asemenea, asociata cu sindromul de epuizare psihica si surmenaj. Uite ce alte stari sunt asociate :

Simptome burnout Detalii
Epuizare fizica si mentala Somnul nu te revigoreaza, oricat ai dormi
Deconectare emotionala Nu mai empatizezi, te simti distant, cinic
Probleme fizice Dureri de cap, probleme digestive, insomnie

 

Cum sa iesi din burnout?

Burnout-ul este o problema serioasa de sanatate pe care iti recomandam sa nu o neglijezi. Nu afecteaza doar performanta la locul de munca ci si intreg organismul. Nu te gandi ca nu faci suficient, ca nu dai randament. Atunci cand poti doar 20%, si dai 20%, practic, dai tot ce ai. E important sa simti suficienta.

Asigura-te ca organismul tau este sanatos, atat fizic cat si psihic. Fa miscare, mananca sanatos si odihneste-te. Gaseste sens in activitatile zilnice si interactioneaza cu cei dragi. Atunci cand reusesti sa faci ceva bun pentru tine, vei simti si suficienta si relaxare. Suntem nerabdatori sa te ajutam sa te faci bine!